Roxana Mînzatu se angajează față de comisiile PE să facă mai atractivă cariera didactică
Audierea Roxanei Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, va avea loc pe 12 noiembrie.
Articol de Anna-Martina Piukovici, 24 Octombrie 2024, 14:44
Comisarul european desemnat al României, Roxana Mînzatu, s-a angajat să întreprindă eforturi pentru a face mai atractivă cariera didactică şi să îmbunătăţească programul Erasmus +, informează Agerpres.
Audierea Roxanei Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, va avea loc pe 12 noiembrie, iar până atunci, reprezentanta României a răspuns la o serie de întrebări scrise din partea comisiilor Parlamentului European.
În contextul în care nu mai puţin de 24 de state UE se confruntă cu o criză de profesori, Roxana Mînzatu a precizat:
”Totuşi, UE poate şi ar trebui să susţină acest efort comun şi să colaboreze cu statele membre, educatorii, partenerii sociali şi societatea civilă pentru a contribui la abordarea acesteia şi altor provocări persistente din sistemul nostru de educaţie. În acest scop, dacă voi fi confirmată, voi propune o Agendă pentru profesorii din UE, axată pe condiţiile de lucru, instruire şi pe perspectivele de carieră ale profesorilor”.
Între altele, Roxana Mînzatu a promis că va analiza lansarea unei Alianţe Europene a Şcolilor, pentru a „încuraja cooperarea transfrontalieră şi mobilitatea între şcoli din Europa”.
În ceea ce privește programul Erasmus +, pe care mulţi studenţi români îl consideră prea costisitor, Roxana Mînzatu a adăugat:
”Erasmus+ aduce împreună tineri din toate colţurile Europei şi îl voi întări şi pe viitor. A face mobilităţile asigurate de Erasmus+ chiar mai incluzive, în special asigurându-ne că şi cei mai defavorizaţi şi mai vulnerabili pot şi ei beneficia de program, este esenţială pentru a consolida şi aprofunda identitatea europeană, între generaţii şi naţiuni”.
Potrivit Agerpres, comisarul european s-a angajat, de asemenea, să facă eforturi susţinute pentru promovarea egalităţii de gen și a promis o Strategie UE anti-sărăcie care să asigure un nou elan.
”Punctul de pornire trebuie să fie cauzele primare ale sărăciei, precum inegalitatea şi injustiţia socială, veniturile mici, decalaje în accesul la serviciile sociale şi esenţiale (...)”, a spus ea, pledând pentru finanţarea măsurilor de combatere a sărăciei din fondul de redresare NextGenerationEU şi prin politica de coeziune, sau din noul Fond social pentru climă.