Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată astăzi și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată în fiecare an în 4 februarie, este un nou prilej de a invita populaţia la conştientizare şi la acţiune pentru o lume mai puţin împovărată de această boală.
05 Februarie 2024, 16:45
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată în fiecare an în 4 februarie, este un nou prilej de a invita populaţia la conştientizare şi la acţiune pentru o lume mai puţin împovărată de această boală.
Momentul este marcat astăzi și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, printr-un eveniment organizat la București, cu rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei româneşti, cu toate componentele sale: screening populaţional pentru o diagnosticare precoce, investigaţii genetice şi moleculare pentru acces la terapii ţintite, creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer, soluţii pentru eliminarea discontinuităţii tratamentelor, monitorizare şi programe de reabilitare.
„Avem în România, conform datelor, o creștere cu 21% a cazurilor noi de cancere. Trăim zile destul de crâncene privind tratamentele noastre, ale pacienților. Chiar dacă s-au făcut pași privind accesul la investigații și tratamente, acești pași nu sunt suficienți pentru a avea o reușită privind supraviețuirea. În fiecare an, în România avem peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu 46% mai multe decese față de media europeană”, a precizat președintele FABC, Cezar Irimia.
Evenimentul se concentrează pe mărturii ale pacienţilor, pe poveştile de viaţă ale acestora și pe experienţele lor în sistemul medical românesc, toate în contextul lipsei implementării legii adoptate în 2022 privind Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului:
Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienții cu cancer în România.
Potrivit statisticilor, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial.
Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.