Autorităţile române monitorizează permanent situaţia din Marea Neagră
Autorităţile române monitorizează permanent situaţia din Marea Neagră, afectată de o poluare masivă, după scufundarea a două petroliere ruseşti în Strâmtoarea Kerci, la jumătatea lunii decembrie.
Articol de Monica Neacşu, 14 Ianuarie 2025, 12:15
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că a avut, ieri, o nouă discuţie cu omologii săi din Bulgaria şi Ucraina care evaluează, la rândul lor, datele experţilor pentru a vedea direcţia şi eventuala extindere a undei de poluare.
Invitat la Radio România Actualităţi, Mircea Fechet, a dat asigurări că, potrivit ultimelor analize, este puţin probabil ca plajele de la ţărmul românesc al Mării Negre să fie afectate: „Pe lângă regiunea Krasnodar din Federația Rusă, există o zonă puternic afectată în Peninsula Crimeea. Mai nou, pata de poluare pare că se retrage spre strâmtoarea Kerci. Peninsula Crimeea se află cam la jumătate între strâmtoarea Kerci și litoralul românesc. Asta nu înseamnă că unda de poluare se îndreaptă către România, ci dimpotrivă. Dacă analizăm modelele matematice făcute de experți, deocamdată în România nu avem niciun motiv de îngrijorare, pentru că probabilitatea ca acest poluant cu un produs petrolier sintetic de o calitate inferioară e foarte puțin probabil să ajungă pe vreo plajă de la țărmul românesc al Mării Negre. În același timp, suntem profund îngrijorați pentru că un dezastru ecologic la Marea Neagră afectează ecosistemul Mării Negre”.
Citește și: Noi discuţii pe marginea proiectului de buget şi a măsurilor fiscal-bugetare