Situația adăposturilor de protecție civilă din județul Brașov
Județul Brașov dispune de 152 de adăposturi de protecție civilă, la care pot fi adăugate cinci galerii și peste 500 de subsoluri în caz de necesitate.
Articol de Camelia Vlad, 27 August 2024, 15:16
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a verificat în ultima perioadă adăposturile de protecție civilă din județ, cu intenția de a le aduce la stadiul de funcționare, având în vedere că multe sunt lăsate în paragină, iar altele sunt folosite pentru activități diverse, inclusiv gospodărești.
Situația acestora a fost prezentată astăzi de inspectorul-șef al ISU Brașov, col. Lucian Marciu, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Astfel, în județul Brașov există două puncte de comandă, unul județean și unul municipal, iar numărul total de adăposturi este de 152. Dintre acestea, 98 sunt publice și 54 private. Cu detalii, adj. șef centru operațional la ISU Brașov, lt. col. Zbarcea Cosmin:
"Nu ne așteptăm să urmeze vreun conflict armat pe teritoriul țării, dar vrem să fim prevăzători. La nivelul județului nostru avem 152 de adăposturi luate în evidență. La ele mai putem adăuga un număr de 515 subsoluri, care pot fi amenajate în caz de nevoie, ca adăpost de protecție civilă. Pare numărul mic de adăposturi, dar noi preconizăm că este oarecum suficient, pentru că în caz de nevoie nu va fi adăpostită întreaga populație. Deci o să fie evacuate persoanele în vârstă, copiii, femeile. Nu luăm în calcul bărbații care vor fi încorporați în armată. Evident, la nevoie, orice subsol poate fi amenajat ca spațiul de protecție civilă".
De asemenea, există 5 galerii, peșteri și tuneluri ce pot fi folosite ca adăposturi de protecție civilă, a adăugat lt. col. Zbarcea Cosmin:
"Am găsit cinci galerii care la un moment dat au fost chiar amenajate ca depozit de protecție civilă, acum sunt în stare de conservare. Au fost igienizate de curând de către Primăria Brașov. Toate cele cinci galerii sunt în municipiul Brașov. Toată lumea știe de catacombe. Mai avem pe strada Cuza și mai avem pe râul Timiș, pe Dealul Melcilor, trei galerii. Bineînțeles, sub Tâmpa mai sunt două, dar sunt micuțe. Ideea e că sunt igienizate, sunt încuiate în momentul acesta, s-au pus gratii ca să nu intre persoanele fără adăpost în ele și să nu se mai arunce gunoaie acolo. Și sunt, la nevoie, niște spații pe care chiar le putem folosi".
Printre deficiențele constatate în timpul verificărilor se numără scoaterea din funcțiune a instalației de filtro-ventilație, lipsa instalațiilor electrice și a celor sanitare sau exploatarea acestora cu improvizații sau defecțiuni.
În unele cazuri, spațiile care figurează în acte ca adăposturi de protecție civilă nu vor putea fi aduse la forma inițială în cel mult 24 de ore în caz de urgență, așa cum prevede legea, din cauza modificărilor de structură sau a gradului avansat de degradare, mai spune reprezentantul ISU Brașov:
"Lumea a profitat de prevederea din lege care spune că pot fi folosite pentru orice activitate cu condiția ca în termen de 24 de ore să fie eliberate. Și încet, încet s-a uitat termenul ăsta de 24 de ore. Și le-au însușit și le-au închis, le-au compartimentat, unele cu zidărie metalică simplă, care într-adevăr se poate da jos în 24 de ore, altele cu zidărie cu piatră, deci practic acolo nu mai putem considera că în 24 de ore pot fi într-adevăr eliberate și aduse la starea normală. O altă problemă e că s-au trecut tot felul de utilități, de-a lungul timpului, prin subsolurile respective", a concluzionat Cosmin Zbarcea, de la ISU Brașov.
Pentru a fi identificate ușor de către populație, toate adăposturile ar trebui semnalizate corespunzător, cu triunghi albastru într-un pătrat portocaliu. însă, la această oră, doar Râșnovul și Săcele se încadrează în cerințe.