Școlile vor putea solicita profesor psiholog, dar au mare nevoie de consilieri, logopezi și profesori itineranți
Școlile pot solicita, în premieră, un profesor psiholog, care poate fi psiholog clinician sau psihoterapeut, adică va putea diagnostica, consilia și oferi psihoterapie elevilor.
Articol de Adina Chirvasă, 28 August 2024, 17:32
Prevederea este inclusă în regulamentul centrelor județene de resurse și asistență educațională – CJRAE, ce va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Prin noul regulament, CJRAE preia și profesorii itineranți pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, de la centrele de educație incluzivă, și mediatorii școlari, începând de anul viitor. Însă, în județul Brașov, până ca școlile să solicite profesorul psiholog, ar avea nevoie acută de consilieri școlari. Și logopezi. Și profesori itineranți.
Toți sunt prea puțini raportat la populația școlară.
Cum este în cazul consilierilor școlari, ne-a spus directorul CJRAE Brașov, Daniel Tața:
“În momentul de față, în județul Brașov sunt 110 profesori consilieri școlari. Nu sunt acoperite de un singur consilier școlar toate unitățile de învățământ, motiv pentru care un consilier școlar deservește uneori două, trei, chiar și patru școli, oferind servicii de asistență psihopedagogică. În momentul de față un post de consilier școlar se normează la 500 de elevi sau 300 de preșcolari. Nevoia este foarte mare. Sunt școli unde consilierul școlar deservește 1000 - 1300 de elevi. În acele școli ar trebui să avem două posturi de profesori consilieri școlari. Sunt în jur de 15 unități de învățământ cu un număr foarte mare de elevi”.
12 dintre cele 15 școli amintite sunt în municipiul Brașov.
Pentru logopezi, nevoia este și mai mare. Și se traduce în liste de așteptare.
“Numărul profesorilor logopezi este foarte mic. Ca și consilierii școlari, ei deservesc școli întregi pentru a oferi servicii logopetice. Numărul maxim doi copii cu care poate lucra un logoped este de 40 și de multe ori este nevoit profesorul logoped să lucreze cu 40 de copii și să-i pună pe o listă de așteptare pe ceilalți. Este frustant pentru părinți și nu este benefic pentru sistemul de învățământ. Avem 27 de profesori logopezi. Am avea nevoie de încă 25 de profesori logopezi pentru a funcționa rezonabil la nivelul metropolitan”, a adăugat Daniel Tața.
Profesorii itineranți, aceștia sunt aproximativ 90 în tot județul și este nevoie de mai mulți.
Cât despre profesorul psiholog, Daniel Tața a precizat că fiecare școală în parte ar trebui să-l solicite, dar cea mai acută nevoie ar fi în mediul rural, unde sunt școli care nu au nici măcar consilieri școlari.