Moș Crăciun – legenda și cele mai cunoscute tradiții de Moș Crăciun
Bătrânel, cu haine roșii, barbă lungă și albă și cu un sac mare în spate plin de cadouri. Da, ați ghicit. Vorbim despre Moș Crăciun, dar și despre sania și spiridușii săi.
Articol de Radio România Brașov, 24 Decembrie 2024, 08:30
Care este povestea din spatele celui mai așteptat personaj, dar și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri?
Există o mulțime de legende despre Moș Crăciun, însă una dintre cele mai cunoscute este aceea legată de Fecioara Maria.
Se spune că, Fecioara Maria era aproape să îl nască pe Iisus și i-a cerut lui Moș Ajun să o adăpostească. Însă, din cauza faptul că acesta era sărac, a refuzat-o și a trimis-o către fratele său, Moș Crăciun, deoarece el era mai bogat. Odată ajunsă la casa lui Moș Crăciun, soția sa a primit-o și a trimis-o să nască în grajdul animalelor, deoarece Moșul Crăciun nu o accepta.
Conform legendei, doamna Crăciun ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască, dar atunci când Moș Crăciun a aflat, s-ar fi înfuriat destul de tare și i-ar fi tăiat mâinile soției sale.
Însă, Fecioara Maria a vindecat-o ca prin minune pe doamna Crăciun și i-a lipit mâinile la loc. Când Moș Crăciun a văzut toate astea, se spune că ar fi devenit “primul creștin”, și i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale.
De-a doua zi, Moș Crăciun, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, obișnuia să împartă cadouri oamenilor sărmani. El mergea de fiecare dată la copiii cuminți cu sania trasă de reni.
Citiți mai multe despre legenda lui Moș Crăciun, AICI