5 iunie, Ziua Învățătorului în România
La 5 iunie, ziua naşterii marelui pedagog Gheorghe Lazăr, se sărbătoreşte, în fiecare an, în țara noastră, Ziua Învăţătorului.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 05 Iunie 2024, 10:30
Astăzi, Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc. Totuși, astăzi este zi liberă pentru elevi și dascăli. Ziua Învăţătorului a fost instituită ca zi nelucrătoare pentru personalul din învăţământ prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, semnat în 2023.
Cine a fost Gheorghe Lazăr?
Personalitate complexă, pedagog, teolog, traducător şi inginer român, Gheorghe Lazăr este considerat fondatorul învăţământului în limba română din Ţara Românească. În 1818, a înfiinţat, în Bucureşti, prima şcoală cu predare în limba română, scrie Agerpres.
Actul de întemeiere al primei şcoli naţionale româneşti l-a constituit anafora boierilor-efori din data de 6 martie 1818. Între semnatarii acesteia, pe lângă mitropolitul Nectarie, se numărau Constantin Bălăceanu, Iordache Golescu, Grigore Dimitrie Ghica. Cererea boierilor-efori a fost aprobată la 24 martie 1818, de domnul Ioan Caragea (1812-1818), care a consfinţit deschiderea în august a primei şcoli superioare româneşti, în localul de la "Sf. Sava".
Principala operă a lui Gheorghe Lazăr o constituie faptele sale culturale şi activitatea sa pedagogică, bazată pe ideea iluministă potrivit căreia răspândirea culturii şi ştiinţei în limba poporului va pune capăt înapoierii sociale şi asupririi naţionale. Şcoala de la "Sf. Sava" a dat roade în plan naţional prin pregătirea generaţiei paşoptiste.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: „A fi învăţător este o meserie de vocaţie”
„Vă mulţumesc, dragi învăţătoare şi învăţători, pentru dedicare, pentru pasiune, pentru că sunteţi, zi de zi, lângă copii! Astăzi, când îl sărbătorim pe fondatorul primei instituţii de învăţământ cu predare în limba română la Bucureşti, Gheorghe Lazăr, celebrăm vocaţia - pentru că a fi învăţător este o meserie de vocaţie. Ştiu că, dincolo de creşterile salariale sau de investiţii, ceea ce vă face să rămâneţi în sistem este respectul pe care-l primiţi în societate. Ştiu că doar înţelegând câtă nevoie avem de profesori şi construind acel sistem care îi atrage şi-i menţine pe cei mai buni absolvenţi în cariera didactică vom reuşi să ajungem la societatea pe care ne-o dorim pentru copiii noştri”, a transmis Ligia Deca pe Facebook cu prilejul Zilei Învăţătorului.